Green Drops Farm Kft. csapata

GDF 021 LP

Rácz Gréta

Ügyvezető

Kutatások végzése

DSC00121 2

Rácz Sándor

Műszaki munkatárs

Fejlesztési szakember

Apa és lánya. Rácz Sándor és Rácz Gréta. Mi ketten hoztuk létre a Green Drops Farmot még 2011-ben, amikor elsőként akvakúltúrás kertészkedéssel kezdtünk el foglalkozni. A kis kerti tavunkban próbáltuk ki az akvapóniás kertészkedést, miután mi magunk is megtapasztaltuk a szabadföldi növénytermesztés nehézségeit: a talaj nem volt ideális és a hétköznapokban nem jutott elég időnk a növények gondozására. Mégis nagy kedvünk volt a kertészkedéshez és szerettünk volna saját termesztésű növényeket enni.

A hagyományos kertészkedés helyett így belevágtunk az akvapóniába, ami remekül bevált a kis kerti tavunknál. A Magyar Innovációs Szövetség „Találd fel magad” című felhívása indított el bennünket 2014-ben azon az úton, amelynek eredményeként ma már elsősorban hidropóniával és a városi kertészet népszerűsítésével foglalkozunk.

A fiatal középiskolás kutatóknak hirdetett versenyre még egy akvakultúrás berendezést készítettünk, majd éveken át kutattunk, tanultunk, kísérleteztünk, számos innovációs versenyen indultunk azért, hogy elérjük célunkat. Szerettünk volna megalkotni egy olyan modern növénytermesztési berendezést, amely a felgyorsult, urbanizált világunkban is lehetőséget nyújt a kertészkedésre, továbbá megoldást jelenthet a mezőgazdaság aktuális kihívásaira. A klímaváltozás, a talajpusztulás számos nehézség elé állítja a gazdákat, másrészt a kevésbé fejlett, elmaradott területeken az emberek ivóvíz és élelemhiányban szenvednek.

A fejlesztéseknek és tapasztalatoknak köszönhetően megterveztünk egy olyan berendezést, ami ötvözi a hidropónia és az akvapónia kedvező tulajdonságait, így akár 30 %-kal hatékonyabb növénytermesztés folytatható kontrollált körülmények között. Ez a Green Drops Hidropóniás rendszer, hazánk első komplex, professzionális hidropóniás berendezése. Büszkék vagyunk rá, hogy berendezésünkkel bárki, könnyedén élvezheti a modern, városi kertészkedés örömeit, évszaktól függetlenül az év bármely napján, gyakorlatilag bárhol.

Egy 14 éves lány és támogató édesapja évekkel ezelőtt kezdődött közös álmából 2019-re valóság lett: a Hiventures Zrt. és a Startup Campus Zrt. inkubációs támogatásával megalapítottuk a Green Drops Farm Kft.-t, és elkezdtük innovatív berendezésünk bevezetését a hazai piacra.

Célunk, hogy új szintre emeljük a városi kertészetet és megreformáljuk a mezőgazdaságot. Szeretnénk, ha egyre többen ehetnének minden nap olyan friss zöldséget, gyümölcsöt, amit saját maguk termeltek meg. A Green Drops Hidropóniával a termelés kontrollált, nyomon követhető és úgy hisszük, ez ad igazi garanciát arra, hogy valóban olyan friss, vegyszermentes, tápanyagban gazdag növényeket fogyasszunk, ami elősegítheti az egészségesebb életet.

Arra törekszünk, hogy hobbi kertészektől kezdve, az ipari felhasználókig egyre szélesebb körben megismertessük és megszerettessük az önellátó, fenntartható és környezettudatos termelési technológiát, azaz a hidropónia csodálatos világát. Hiszünk benne, hogy berendezésünk segítségével hozzájárulunk a Föld védelméhez és egy egészségesebb életet tudunk biztosítani, akár globálisan is.