Gyakran Ismételt Kérdések

Ezen az oldalon a Green Drops Farm Kft. hidropóniás berendezései kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdéseket és az azokra adott válaszokat gyűjtöttük össze több témakörben.

1. Hidropónia

A hidropónikus rendszerek tápoldattal gazdagított, oxigénben dús vizet keringetnek. A növényeknek a gyökere ér a vízbe, így jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz és oxigénhez, ugyanakkor meg is tisztítják a vizet, ami ezáltal újrafelhasználható. A hidropónia rendkívüliségét az adja, hogy bár kizárólag vizet használ, mégis jóval kevesebb vízre van szükség, mint amennyit az öntözéshez használnánk a földben való termesztés során. Ez akár 90 százalékkal kevesebb vízfelhasználást is jelenthet, így a hidropónia rendkívül víztakarékos.

2. Berendezés mérete és funkciók

 • Az Easy berendezés 30 cm magas.
 • Basic berendezés: 40 literes tartállyal 45 cm, 90 literes tartállyal 80 cm magas.
 • Szingli berendezés: 40 literes tartállyal 90 cm, 90 literes tartállyal 115 cm magas.
 • Családi berendezés: 40 literes tartállyal 120 cm, 90 literes tartállyal 145 cm magas.
 • Családi XXL berendezés: 40 literes tartállyal 165 cm, 90 literes tartállyal 190 cm magas.

A szélessége illetve mélysége mindegyik berendezésnek 100×100 cm.

Ebben az esetben 1 vagy 2 szintes berendezés használatát javasoljuk.

Mindenképp egy 7 vagy annál több szintes berendezést ajánlunk, attól függően, hogy mennyi zöldséget fogyaszt a család.

A berendezések növénytermelő szintjei a tartályon elfodíthatóak, így nem kell mindig körbejárni ha keresünk egy növényt. Elég ha a szintekkel együtt fordítjuk magunkhoz a növényeket.

A berendezés tartályába igény szerint lehet gurulós kerekeket beszerezni. Ha szeretnél ilyet ezt rendelésnél a Megjegyzés rublikában jelezd nekünk!

3. Berendezés anyaga

Berendezésünk gyártásánál odafigyeltünk, hogy környezetbarát megoldást találjunk, így újrahasznosítható műanyagból készülnek az elemek.

4. Garancia, jótállás, csere

A Green Drops Farm Kft. a berendezésre (tartály, középelem, szintek, vízelosztó csőrendszer) 3 év garanciát vállal. A szivattyúkra 1 év garanciát ad a beszállító.
Fontos, hogy a szállítás során keletkezett károkért, tehát sérült termék érkezése esetén csak akkor tudunk felelősséget vállalni, ha azt az átvételtől számított 1 napon belül jelzik nekünk. A jelzést az info@greendropsfarm.com címre kérjük elküldeni a sérült termékről, alkatrészről készült 2-5 db fotóval együtt.

Kérjük továbbá, hogy átvétel előtt gondosan ellenőrizze a csomagolás épségét, és sérült csomagot ne vegyen át a futártól.

5. Hogy tudom összeszerelni?

A berendezések összeszerelésének ideje függ a választott torony nagyságától, összességében azonban elmondható, hogy könnyen és gyorsan össze lehet állítani az elemeket. Az összeszerelést akár egy ember is el tudja végezni. Itt találod összeszerelési útmutatónkat és az e-bookot, ami sok hasznos információt tartalmaz., arra pedig felhívjuk a figyelmedet, hogy a leeresztő csap már nem része a csomagnak, nincs rá szükség. Nézd meg, ahogy Gréti ebben a videóban lépésről lépésre megmutatja egy  5 szintes, 90 literes víztartállyal rendelkező torony összeszerelését:

https://youtu.be/LayuWri9ap4

6. Víz és tápoldat

Több lehetőség közül is választhatsz: esővíz, csapvíz, kútvíz, tisztított vagy desztillált víz. A vízhasználatról szóló videónkat itt láthatod:

Mi a BIO NOVA Hydro-SuperMix terméket ajánljuk, amely szerves eredetű mikro- és makroelemeket tartalmazó környezetbarát növényi tápoldat. Tapasztalataink alapján jól bevált a föld nélküli növénytermesztéshez.  Termékeink közül a hidropóniás szettek tartalmaznak 1-1 liter tápoldatot, de ha elfogyna, akkor a későbbiekben 1 vagy 5 literes kiszerelésben tudsz belőle rendelni a webshopunkból. Az alaptartozékos berendezésekhez a tápoldatot külön lehet megvásárolni. Az adagolási táblázatot itt találod.

Fontos: A földben nevelt növényekhez való tápoldat nem jó, mindenképp olyat kell használni, ami vízkultúrás termeléshez van.

Nézd meg a tápoldat használatáról szóló videónkat:

A palántáknak a propagátorban kezdetben 500-800 μS/cm közötti érték szükséges, majd fokozatosan a levelek és gyökerek megjelenésével ezt az értéket 800-1200 μS/cm közé érdemes felemelni.
Amikor a propagátorban előnevelt palántákat átrakod a hidropónikus toronyba, akkor ajánlott, hogy az EC szint 800-1200 μS/cm között legyen, majd fokozatosan 1500-1800-ra növelni kell ezt az értéket.

A BIO NOVA Hydro-SuperMix tápoldat cimkéjében található egy adagolási táblázat, ez alapján te is egyszerűen és logikusan tudod adagolni a megfelelő mennyiségű tápoldatot a növényeknek, azok növekedési szintjétől függően. A rendszer beindításakor kb. 300 ml tápoldat szükséges a 90 liter vízhez, illetve kb. 135 ml tápoldat a 40 liter vízhez, tehát ennyit önts bele a tartály vizébe. Miután belekeverted, mérd meg újra az EC szintet. Ha nem éred el a szükséges értékeket, akkor fokozatosan keverj még a vízhez egy kevés tápoldatot, amíg el nem éred azt.

A tápoldat mennyiségét tehát az EC mérővel tudod vizsgálni, ezt célszerű hetente megmérni és a táblázat leírása alapján a szükséges plusz mennyiséget hozzáadni a vízhez.

Ilyenkor érdemes azt is megnézni, hogy mennyi víz párolgott el egy hét alatt, mennyi vizet használtak fel a növények, illetve milyen a víz minősége.

Javasoljuk, hogy a 40 és 90 literes tartály vizét is 3-4 havonta teljesen engedd le, és töltsd fel újra friss vízzel és tápoldattal.  Ennyi idő alatt ugyanis a rendszerben keringő vízben a különféle mikro- és makroelemek fel tudnak dúsulni, vagy éppen nagyon kevés lehet belőlük. Annak érdekében, hogy a növények a megfelelő minőségben tudják felvenni ezeket a tápanyagokat, ennyi időközönként teljesen új tápoldat és friss víz kell a rendszerbe. Ennél gyakrabban viszont, különösebb indok nélkül, nem szükséges teljesen lecserélni a vizet.

Nézd meg a tápoldat használatáról szóló videónkat:

7. Termesztőközeg

Steril és kontrollált körülmények között tudunk termelni. A termesztőközeg minősége nem befolyásolja a termelési hatékonyságot, míg a termőföldben való termelésnél a talaj minősége is hatással van a termés hozamára, minőségére. Nem kell talajmunkálatokat végezni a termesztés megkezdése előtt, nincs szükség gyomirtó szerekre.

Aratás után a kőzetgyapot kockákat mégegyszer már nem lehet használni, hiszen a növény gyökere teljesen benövi. Így amikor új növényekhez szeretnél magot vetni akkor előtte be kell szerezned hozzá az új kőzetgyapotokat is. Viszont előny, hogy a használt kőzetgyapotokat a növény gyökerével együtt kitudod dobni a komposztálóba. Ha nem komposztálsz akkor mehet a kommunális hulladék kukába.

8. Mérések

A tápoldat bekeverése előtt javasoljuk, hogy ellenőrizd a víz EC szintjét. Amikor már fel van építve a berendezés, akkor ezt a víztartály kivezető nyílásán keresztül tudjátok megtenni. Termékeink közül a növénytermesztő szettekhez jár egy-egy mérőeszköz. Az alaptartozékos berendezésekhez a mérőeszközt külön lehet megvásárolni. Miért van rá szükség? Nos, az EC mérővel a víz vezetőképességét, ásványianyag-tartalmát, a mikro- és makroelemek mértékét tudod ellenőrizni, hiszen ez nagyon fontos és befolyásolhatja a növények növekedését.

Az EC mérő használata a következőképpen történik:

 • kapcsold be az ON-OFF gombbal,
 • megjelenik a kiírás a kijelzőn,
 • ellenőrizd, hogy a kijelző felső részén EC felirat, alul pedig a hőfok legyen Celsius fokban,
 • Ha nem így van, akkor az SHIFT gombbal lehet állítani (mivel lehet TDS-t, a hőfokot pedig Fahrenheitben is mérni),
 • ha látszik az EC és a Celsius, akkor az eszközt a berendezés kivezető nyílásán keresztül tedd bele a megfelelő jelölésig a tartály vizébe,
 • várd meg, amíg a szám fixen beáll.

Fontos tudnod, hogy az EC-értéket a hőmérséklet befolyásolhatja. Mi általában 20-22 Celsius fokos víz használatát ajánljuk a hidropónikus rendszerhez.

Termékeink közül a hidropónikus szettek tartalmaznak egy pH mérő eszközt, amivel a mérést el tudod végezni. Az alaptartozékos berendezésekhez a mérőeszközt külön lehet megvásárolni.

Az első használat előtt a használati útmutatóban leírtak szerint be kell kalibrálni az eszközt, majd jöhet is a mérés.

Az általunk ajánlott tápoldathoz egyébként nem szükséges feltétlenül beállítani pontosan a pH értéket, de azért ajánlott megnézni. A kivezető nyíláson keresztül érintsd a vízbe az eszközt, úgy, hogy az elektródák beleérjenek.

A palántázóban 5,5, a toronyban pedig 5,8-6,3-as pH érték szükséges.

Abban az esetben, ha nem megfelelő a pH érték, ajánljuk a BIO NOVA pH mínusz és a pH plusz folyadékokat, ezekkel tudod beállítani a pontos értéket, az adagolási táblázat segítségével.

– tegye a mérő eszközt a kalibráló folyadékba és kapcsolja be az ON/OFF gombbal.
– tartsa lenyomva a SHIFT gombot 3 másodpercig, hogy a kijelzőn a hőmérséklet mutató
részen megjelenjen a CAL szó.
– engedje el a SHIFT gombot
– ha a mérőeszköz kijelzőjén az EC értéke kisebb, mint a kalibráló folyadék EC értéke akkor a
SHIFT gombot addig nyomogassa amíg a két érték meg nem egyezik
– ha a mérőeszköz kijelzőjén az EC érétke nagyobb, mint a kalibráló folyadék EC értéke akkor a
HOLD gombot addig nyomogassa amíg a két érték meg nem egyezik
– Amikor a kívánt érték megjelenik a kijelzőn, újra tartsa lenyomva a SHIFT gombot 3
másodpercig és ekkor a CAL szó helyén újra a hőmérséklet érétkének kell megjelennie.
– A kalibráció kész.

9. Milyen minimális, de rendszeres munkák várnak rád?

Napi feladat, hogy fokozottan figyelj a propagátorban nevelkedő növényekre. Csak néhány perc, de fontos, hogy ellenőrizd a megfelelő környezeti adottságokat, hiszen a magokból éledező kis palánták olyanok, mint a kisbabák: még nagyon sérülékenyek! Ezért figyeld és ne hagyd őket kiszáradni. A tűző nap sem előnyös számukra.

A Green Drops toronyból kivett és elfogyasztott növények helyére új palántákat kell elhelyezni – ezt szintén érdemes naponta megtenni, vagy amilyen ütemben fogynak a növényeid. Ajánljuk, hogy az utánpótlás biztosítása érdekében folyamatosan nevelj új palántákat a propagátorban. Ezáltal az elfogyasztott növényeket mindig ki tudod cserélni a berendezésben. Sőt: akár azokkal a személyekkel is lehet cserélgetni, akik ugyanezt a rendszert használják a termeléshez.

Az elhelyezéstől, időjárástól függően minimum hetente, de ha igényli a rendszer, akár sűrűbben is ajánlott a víztartály teljes feltöltése. Viszont, jó ha tudod! A tapasztalataink alapján egy átlagos szobahőmérsékleten a nagy tartályos (90 L) berendezést akár 2 hétre is nyugodtan magára lehet hagyni, ha teljesen fel van töltve vízzel! Tehát nyugodj meg, bátran elmehetsz nyaralni, nem kell magaddal vinni a repülőn! Egy kis víztartályos (40 L) torony viszont  legfeljebb egy hétig hagyható magára utántöltés nélkül.

A víztartály rendszeres utántöltését követően van még egy plusz feladat: a tápoldatos és a friss víz elegyedése után a vízminőség vizsgálata és a tápoldat mennyiségének utántöltése az adagolási táblázat szerint. Ha nem megfelelő a víz pH értéke, akkor azt is be kell állítani az ideális értékre.

A berendezés víztartályában lévő vizet 3-4 havonta érdemes teljesen lecserélni, tehát az összes vizet leereszteni és megtölteni új tápoldatos vízzel.

A folyamat megkönnyítés érdekében a 2021 augusztus után gyártott berendezések és szettek részét képezi egy vízleeresztő cső.

A rendszervíz cseréje a következő módon történik:

 • az átlátszó leeresztő csövet tekerd bele a vízelosztó elembe,
 • a cső kivezetését helyezd egy vödörbe, vagy olyan helyre, ahova a vizet szeretnéd kiengedni,
 • kapcsold be a szivattyút, vagy ha időzítőt használsz, akkor állítsd be úgy, hogy a szivattyú pont bekapcsoljon
 • várd meg, amíg az összes víz kifolyik,
 • távolítsd el a vízleeresztő csövet,
 • a már jól megszokott módon töltsd fel a tartályt tápoldatos vízzel.

10. Magvetéssel kapcsolatos fontos információk

A magokat egy tápoldatos vízbe áztatott kőzetgyapot tábla tetejére szórjuk. A kiszáradás ellen vékonyan szórni kell a magok tetejére egy kis vermiculitot. A kőzetgyapot kockákat egy propagátorba helyezzük, hogy biztosítsuk a magok számára a megfelelő páratartalmat.

A megvetés folyamatáról itt láthatsz egy videót:

Amikor a palánták megfelelő méretűre növekednek, akkor a propagátorból kivéve a kőzetgyapot tömböket, kockákra szedjük és a palántákat behelyezzük a hidropóniás kosarakba, majd a kosarakkal együtt a berendezés növényhelyeire tesszük.

Ez attól függ, hogy milyen növényről van szó. Egy saláta esetében például 14-20 nap, bazsalikom esetén 3-4 hét.

A kőzetgyapotot csak egyszer tudjuk felhasználni, egy növény nevelésére alkalmas. Miután learattuk vagy elfogyasztottuk a növényt a gyökeres kőzetgyapotot lehet komposztálni. Amennyben erre nincs lehetőség akkor a kommunális hulladékokhoz is lehet tenni.

Amikor a kőzetgyapot kocka alján már látszanak a gyökerek, több levelet növesztett és növénytől függően 5-10 cm-es.

A Vermiculittal magvetés után a kőzetgyapot kockák felszínét kell vékonyan megszórni. Segítségével meg lehet akadályozni a magok kiszáradását, plusz tápanyagot biztosít a növényeknek a növekedéshez.

Leveles és fűszernövények esetén elegendő a Hydro-SuperMix tápoldat, virágos és termést hozó növényeknek PK 13-14 is szükséges. Ezenkívül ajánlott használni a Hydro-SuperMix tápoldat adagolási táblázatában feltüntetett stimulátorokat is.

A termelhető növényekről részletes lista a weboldalunk kezdőlapjának alján található.

11. Milyen költségekkel jár a berendezés üzemeltetése?

Lássuk, milyen költségekkel jár egy 7 szintes családi berendezés!

 • A szett egy 22 W-os teljesítményű vízpumpát tartalmaz, melynek a napi energiafogyasztása nyári melegben is 264 W. Ez havi szinten kb. 8 kWh.
 • A hozzájáró tápoldat kb. 2 hónapra elegendő.
 • Világítási rendszerünk használata esetén, amit novembertől áprilisig ajánlunk használni, napi 12 órás üzemeltetés mellett is csak 1,44 kWh-ás a napi fogyasztása.
 • Szükséges még havonta vásárolni igény szerint, kőzetgyapot termesztő kockát és növénymagokat, ezek nagyjából további 2.000 Ft-ba kerülnek.

Összegezve a 7 szintes berendezés havi átlag fenntartási költsége kb. 6.000-9.500 Ft között van.

12. Mennyi idő alatt nőnek meg a növények?

A palántákat behelyezve a berendezésbe általánosságban 4-6 hétre van szükség, míg fogyasztható lesz, de növényenként változik, hogy mennyi idő alatt nő meg.

Itt találod növényismertetőnket, amiből megtudhatod, milyen növényeket ajánlunk termesztésre.

13. Hol tudom használni a berendezést?

Kültéren és beltéren egyaránt, ahol van 1 négyzetméter szabad terület és a közelben áramvételi lehetőség. További inspirációt kaphatsz az ezzel a témával foglalkozó videónkból. Katt ide!

14. Alkalmas-e a berendezés csak otthoni használatra?

Célunk, hogy közelebb hozzuk az emberekhez a növénytermesztést, ezzel segítve azt, hogy mindig friss, tápanyagban gazdag növényeket lehessen fogyasztani. Igen, a berendezés alkalmas otthoni használatra is, kiváló hely lehet a berendezés számára egy nagyobb erkély, terasz vagy szoba. Ha viszont van egy egész üres ingatlanod, pincéd vagy garázsod, akkor akár saját növénytermesztő vállalkozásodat is elindíthatod!

15.Téliesítés, mesterséges megvilágítás és mobilitás

A technológia nagy előnye, hogy télen sem kell félnünk attól, hogy friss zöldségek nélkül maradunk. Ezt úgy érheted el, hogy biztosítod a növényeid növekedéséhez szükséges feltételeket: megfelelő fény, hőmérséklet. A téli hónapokban viszont nem elegendő a fény és megfelelő hőmérséklet, ezért szükséged lesz mesterséges fényforrásra. Az állandó hőmérséklet biztosítása érdekében azt tudod tenni, hogy beviszed a berendezésed beltérre vagy kialakítasz neki egy mini növényházat, tehát körbe keríted pl. polikarbonáttal. Ha az utóbbi megoldást választod, akkor szükséged lesz egy akváriumi víz melegítőre is, amivel biztosítani tudod a berendezésben keringtetett víz hőmérsékletét. Ezeket megtalálod webáruházunkban is:

Secret Jardin TLED 95 cm LED panel

LED megvilágító panel tartószerkezet (10 szinthez)

Ha mégsem tudod megoldalni a berendezésed téliesítését, akkor annyi a dolgod, hogy leengeded a berendezésből a vizet és olyan helyre teszed az üres növénytermesztő tornyodat, ahol nem éri a téli időjárás, majd tavasszal ismét előveheted. A vizet leeresztve könnyedén áttelepíthető a berendezés, de kerekeket rászerelve vagy egy gurulós virágtartóval a víz leengedése nélkül is megoldható a mozgatás.

A téli hidropónikus termelésről itt láthatsz egy videót:

A termelés során a mesterséges fényt 3 db LED panel segítségével biztosítjuk a növény számára. Webáruházunkban elérhető egy speciális világítás. Ennek összeszereléséről itt láthatsz egy videót:

A téli időszak mellett érdemes a speciális LED lámpákat használni akkor is, amikor 13-16 óránál kevesebb a napsütéses órák száma.

A vizet leeresztve könnyedén áttelepíthető a berendezés, de kerekeket rászerelve vagy egy gurulós virágtartóval a víz leengedése nélkül is megoldható a mozgatás.

17. Fizetés és Szállítás

Választható banki átutalás, vagy online bankkártyás fizetés a Barion rendszerén keresztül.

A szállítási díjakat megtalálod az ÁSZF-ben, illetve a rendszer rendelés esetén automatikusan kiszámolja a pontos összeget. Egyes termékek esetében egy bizonyos összeg után a szállítás ingyenes.

A csomagokat az MPL szállítja ki. Általában megrendeléstől számítva 5 munkanapon belül érkezik meg a megrendelt termék.

Nem találtál választ a kérdésedre?