Blog bejegyzés

Szennyvíztisztítás és növénytermesztés hidropóniával

Szennyvíztitítás és növénytermesztés hidropóniával

Több szempontból is mérföldkőnek nevezhető a Zalavíz Zrt. szennyvíztisztító telephelyén felállított hidropónikus rendszer.

A szürke szennyvizet hasznosítjuk újra és használjuk fel növénytermesztésre azoknál a hidropónikus tornyoknál, amelyeket Zalaegerszegen üzemeltünk be.  A vertikális növénytermesztő berendezésekben kísérleti jelleggel elsőként bazsalikomot, citromfüvet, mentát és vízitormát ültettünk, de sikeres termelés esetén más növények nevelésével is megpróbálkozunk.

Mi az a szürkevíz?

Szennyvizek esetében megkülönböztetünk fekete, illetve szürke szennyvizet. A feketevíz a WC öblítéséből származó erősen szennyezett víz, míg szürkevíznek nevezzük a jellemzően háztartásokban egyszer már felhasznált, így ivásra már nem alkalmas vizet. Napjaink pazarló vízfelhasználására jellemző, hogy gyakorlatilag teljesen értelmetlenül, szinte mindenhez ivóvíz tisztaságú vizet használunk, miközben rengeteg szürkevíz keletkezik. Egy négyfős háztartásban havonta több száz liter olyan víz kerül a csatornába, amelyet egészségügyi fertőzés veszélye nélkül még egyszer fel lehetne használni. A kézmosás, zuhanyozás, mosás közben keletkező víz például tisztítás nélkül is tökéletesen alkalmas egyebek mellett WC öblítéshez, takarításhoz, ruhák áztatásához vagy autómosáshoz. A kétszeri felhasználással egyrészt az ivóvízzel spórolunk, másrészt a vízszámla is kevesebb lesz. (A szürkevíz háztartási felhasználásáról itt olvashatsz.)

Számos nyugati országban már elterjedt a szürkevíz tudatos újrahasznosítása, sőt látunk példát a hidropónikus növénytermesztésben való alkalmazásra is. Hazánkban viszont még nem találkoztunk erre megfelelő kiforrott technológiával, így mi magunk teszünk egy kísérletet és leteszteljük, hogyan tudjuk felhasználni a szürkevizet a hidropónikus termelés során.

Meginni nem lehet, de a növényeknek aranyat ér

Mielőtt bárki pánikba esne, fontos tisztázni: nem szennyvízzel termesztünk növényeket! A rendszerbe kerülő szürkevíz előzetesen a Zalavíz Zrt. telephelyén egy többfázisú tisztításon megy keresztül, és csak ezután kerül a hidropónikus tornyokba. Nem tartalmaz sem az egészségre, sem a növények fejlődésére káros szennyeződéseket, ugyanakkor számos olyan anyag van benne, amely a növények számára aranyat ér! Kísérletünk során egyebek mellett azt vizsgáljuk, hogy a szürke szennyvíz hidropónikus rendszerben való keringtetésével miként valósítható meg a vízpazarlás nélküli termelés, és mindez hogyan járul hozzá a szürkevíz további tisztításához, valamint a szükséges határértékek eléréséhez.

Mindez abszolút mérföldkő cégünk történetében, de fontosnak érezzük, hogy aktívan részt vegyünk a vízvédelemben, a klímaváltozás elleni és az élhető Földért folyó küzdelemben.  A Föld vízkészleteinek mindössze 2 százaléka iható, öntözhető édesvíz. Ennyivel kell gazdálkodnia az emberiségnek. Az egyre inkább érezhető klímaváltozás miatt azonban már nem csak a meglévő vízkészletek bölcs használata fontos, hanem az enyhén szennyezett víz tisztítása és újbóli felhasználása is sürgető feladat. Reményeink szerint módszerünk megoldást jelenthet a problémára.

Debütál a Rotower Farm

A másik újdonságunk, hogy a Zalavíz Zrt. telephelyén felállított 4 db 15 szintes torony az első, hivatalosan üzembe állított Rotower Farm. A nagy volumenű termelésre kialakított hidropónikus rendszerrel 7 négyzetméteren 600 növény termelhető, illetve a tornyok tetején további 70 cm átmérőjű terület áll rendelkezésre. A vertikális termelőtornyok egyetlen szivattyúról működnek, valamint könnyen forgathatóak, ezért zárt térben használva kevesebb LED panel szükséges a növények megvilágításához. A Rotower Farm így nemcsak hely-, hanem energiatakarékos is.

szennyviz tisztitas hirdoponiaval 2