Blog bejegyzés

„Fenntartható Debrecen” címet kapott a Green Drops Farm

Fenntartható Debrecen Díj - Green Drops Farm 2021

Az elismerést olyan cégek nyerhetik el, amelyek környezettudatos vállalásaikkal elkötelezettek a fenntartható és zöld Debrecen iránt. A címet Balázs Ákos alpolgármester adta át február 4-én.

A „Fenntartható Debrecen” cím arra hívja fel a figyelmet, hogy minden környezettudatos magatartás elismerést érdemel, s a környezettudatosságnak az élet minden területén előremutató célkitűzésünkké kell válnia.

Papp László polgármester javaslatára a város közgyűlése 2019-ben határozott arról, hogy pályázati felhívást tesz közzé a „Fenntartható Debrecen” elismerés elnyerésére. A pályázat célja – a Debrecen 2030 fejlesztési program céljaival is összhangban – Debrecen város épített és természetes környezetének megóvása, fejlesztése, a környezettudatos szemlélet kialakítása, a fenntartható fejlődés biztosítása, a zöld és innovatív vállalkozások elismerése.

Az adományozott cím átadóján Balázs Ákos környezetvédelmi feladatokért is felelős alpolgármester arra a különlegességre hívta fel a figyelmet, hogy ugyan Debrecen belvárosában, mégis tulajdonképpen egy növényekkel teli farmon vagyunk, ahol olyan innováció jelenik meg, melyre minden debreceni büszke lehet.

– Büszkék lehetünk a fenntartható módon gondolkodó, környezettudatos, zöld várost építő vállalkozásokra, s ezzel a címmel Debrecen önkormányzata őket ismeri el. Ma pedig igazán különleges okunk lehet a büszkeségre, hiszen egy olyan fiatal debreceni vállalkozó érdemelte ki az elismerést, aki az ötlettől a termék megvalósításáig innovatív módon tevékenykedik, környezettudatos módon gondolkodik, népszerűsíti az egészséges életmódot, s mindezzel mindenki számára követendő példát mutat.

Az alpolgármester meghívta Rácz Grétát, cégünk alapítóját, ügyvezetőjét a város zöld munkacsoportjának tagjai közé, ahol már több hozzá hasonló tehetséges fiatal is dolgozik azért, hogy Debrecent majdan jobb állapotban adjuk át az utódainknak, mint ahogyan átvettük.

Gréta a nagy sajtóérdeklődés övezte átadón kiemelte: cégük olyan növénytermelési technológiát fejlesztett ki és saját hidropóniás tornyot készített, amellyel „testközelben” lehet növényeket nevelni.

– Egy torony egy négyzetméteren elfér, és segítségével termőföld felhasználása nélkül, akár városi környezetben is közel 150 féle saláta, fűszernövény termelhető. Mivel mindez az emberek közvetlen közelében történhet, nincs az áruszállításból származó környezetszennyezés, nincs szükség csomagolóanyagokra, s a termőföldet is kímélni lehet. Ez egy olyan alternatív lehetőség, mellyel akár a jövő nemzedékek élelmiszerellátása is biztosítható.

Startup vállalkozásunk óvodákat, iskolákat – őket a környezettudatos oktatás szempontjából is –, valamint éttermeket is szeretne bevonni a technológia alkalmazásába, illetve számukra egészséges árut termelni.

A “Fenntartható Debrecen” cím adományozásáról az alábbi médiumok számoltak be: