Blog bejegyzés

Robotokkal automatizált hidropónikus növénytermesztés

A Green Drops Farm részvételével startolt el idén januárban a HydroCobotics nevű projekt, melynek célja a hidropónián alapuló, környezetbarát, automatizált növénytermesztési eljárás kidolgozása. Az izgalmas kutatás során olyan környezet kialakításán dolgozunk, ahol a robottechnológia biztonságosan alkalmazható.

Képzeld el, hogy egy olyan függőlegesen kialakított hidropónikus rendszerből, mint a Green Drops tornyok, robotkarok veszi ki a megtermelt növényeket, majd az üres növényhelyekre új palántákat helyeznek be.

A futurisztikusnak tűnő növénytermesztés közel sem olyan távoli, mint amilyennek elsőre tűnik.

Szenzorok és újonnan kifejlesztett védőeszközök integrálásával a mobil robotplatformokra szerelt, úgynevezett kollaboratív robotokkal (kobotokkal) automatizált hidropónikus növénytermesztés már az ajtónkon kopogtat! Ám ahhoz, hogy minél hatékonyabban lehessen automatizálni egy ilyen rendszert, ember és kobot biztonságos együttműködésére van szükség.

A 2021. január 1-én kezdődött, 9 hónapos HydroCobotics projekt eredményei javíthatják a hidropóniás rendszerek automatizálásának lehetőségeit, segítve ezzel egy környezetbarát és kiemelten hatékony hidropóniás növénytermesztési eljárás további népszerűsítését.  Alig 2 éves startup cégként hatalmas megtiszteltetésnek tartjuk, hogy konzorciumi tagként – a Hepenix Kft.-vel és az ELKH SZTAKI-val – részt vehetünk ebben az igen jelentős, H2020 kaszkád pályázaton nyertes projektben.

Hallgasd meg, hogyan automatizálható robotokkal a növénytermesztés – beszélgetés a projektről a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában.

A projekt indulása óta eltelt időben (csaknem 2 hónap) több újítást már a gyakorlatban is teszteltünk.

Egyebek mellett megoldást keresünk arra, hogy a kollaboratív robotok miként tudják a hidropóniás növénytornyok termesztő szintjei forgatni és a megfelelő pozícióban megállítani ahhoz, hogy utána ki tudják venni a megfelelő növényt. Ennek érdekében a Hepenix Kft.-vel együtt fejlesztettünk a hidropóniás toronyhoz egy ipari környezetben is alkalmazható, automatizálható, robotizálható forgatható alapot, a hidropónikus torony legalsó szintjére pedig plusz kiegészítők kerültek. Elkészült egy csapágyas megoldás, mellyel a növénytermesztő szintek könnyebben forognak, mint korábban. A fejlesztés célja egy olyan könnyen sokszorosítható megoldás megvalósítása, mellyel a cobot könnyen és biztonságosan tudja forgatni a növénytermesztő szinteket.

Emellett elkezdtük annak a speciális klipsznek a tervezését és gyártását is, amely a kobotok számára megkönnyíti a növények ki- és behelyezését. A fejlesztés első fázisában megvalósult változat gyártási szempontból nem volt ideális, a második azonban termelési és gyártási szempontból is megfelelő. Jelenleg zajlik a biztonságos használatra irányuló kockázatelemzés, melyet a Hepenix Kft. végez.

A cég készíti el azt a speciális ujjszondát, amelynek segítségével próbababán végzett kísérletek eredményeit lehet majd mérni, mivel a tesztek során emberi kísérletek nem végezhetők.

Az emberek és a robotok biztonságos közös munkája kulcsszerepet kap a HydroCobotics projektben. Ezt a célt szolgálja annak a plusz kiegészítő elemnek (gripping accessories) a fejlesztése is, amely az emberi sérülés kizárását biztosítja. Ennek fejlesztésében a konzorciumi tagok közül a Hepenix és a SZTAKI vesz részt, míg ez utóbbi egy olyan fejlett vezérlési megoldás létrehozásán dolgozik, amely ugyancsak a biztonságosabb ember-kobot közös munkakörnyezet kialakítása, és  a hatékonyabb termelést biztosítása érdekében valósulna meg.

A projekt első szakaszában a Green Drops Farm szakmai instrukciói alapján a SZTAKI 3D nyomtatott műnövények tervezésébe kezdett.  Az automatizált növénytermesztés első tesztjei során ezeket a mesterséges növényeket használjuk, majd később az ismételhetőség miatt, a Green Drops kutatási termesztő üzeméből származó, valódi növényeket ültetjük a hidropónikus rendszerbe.

 

 

A HydroCobotics projekt előrehaladásáról szóló híreket a következő LinkedIn oldalon és project microsite-on követhetitek nyomon.

A projektről számos sajtóorgánum beszámolt, a korábban említett Kossuth Rádió mellett például az Index.hu.

További hivatkozások: