Blog bejegyzés

Interjú az Fm90 Campus Rádióban!

IMG 20191211 144004 1

Meghívást kaptunk a debreceni rádióstúdióba, ahol Rácz Gréti beszélgetett a két műsorvezetővel, Szabó Ivettel és Varga Kincsővel. A lányoknak sok kérdésük volt, hiszen nagyon kíváncsiak voltak arra, hogyan lehet víztakarékosan, földmentesen, mindössze egy négyzetméteren friss és egészséges növényeket termeszteni?!

A remek hangulatú, csaknem félórás stúdióbeszélgetés során a föld nélküli növénytermesztés előnyei mellett szó volt arról is, hogyan csöppent bele Gréti a hidropónia világába, miként fejlesztette ki cégünk a berendezést és milyen egy harmadéves biológus hallgató élete startupperként?

IMG 20191211 144004 1

A két műsorvezető őszinte érdeklődéssel fordult Grétihez és a hidropóniás növénytermesztés minden csínját-bínját szerették volna megtudni. Záporoztak is a kérdések:

  • Hogyan működik a berendezés?
  • Lehet-e pl. egy lakótelepi lakásban használni?
  • Tudunk-e benne földiepret termeszteni?
  • Nem lesz-e vízízű a paradicsom?

Gréti az interjúban felidézte, miként indult az édesapjával, Rácz Sándorral közös vállalkozás, a Green Drops Fram Kft. Elmesélte, hogy mivel otthon a föld nem volt megfelelő arra, hogy zöldségeket termesszenek, ezért a kerti tóra építettek egy fóliasátrat és elkezdett akvapóniával kísérletezni. Innen indultak, majd később a hidropónia, azaz a vízkultúrás növénytermesztés került előtérbe.

–        Az volt a célunk amikor elkezdtük, hogy egy olyan rendszert tudjuk kifejleszteni, amit egy magánszemély akár egy 10 emelet ház erkélyére is ki tud tenni – mesélte Gréti, aki a berendezés előnyei közül kiemelte a kis helyigényt és a variálhatóságot.

A Green Drops Hidropónia 1 négyzetméteren elfér, torony-szerűen épül fel, legfeljebb 7 szintesre bővíthető, valamint szabadban és lakásban is lehet használni.

Gréti kitért arra is, hogy a berendezés beltérben akár egy dizájnelem, a konyha dísze is lehet, ha viszont kültérben szeretné valaki használni, akkor télen sem kell lemondani a friss termésekről, a téliesítés révén ugyanis egész évben lehet növényeket termeszteni.

De mennyit és milyen növényeket? – természetesen ezek a kérdések is felmerültek.

–        Főleg leveles zöldségek, salátafélék, fűszernövények, valamint paprika, paradicsom, illetve retek és cékla termesztésére alkalmas a Green Drops Hidropónia. Összességében csaknem 150 féle növényt lehet vele termeszteni – fejtette ki Gréti az interjúban.

Példaként elmondta, hogy mivel egy szinten 10 növénynek való hely található, egy saláta pedig 3-4 hét alatt megterem, egy 3 szintes berendezésből egy hónap alatt 30 db salátát kapunk.

Az is kiderült, hogy a földieper kimondottan szereti ezt a környezetet, és mivel a hidropónia használatával megszűnnek a szezonális korlátok, akár télen is ehetünk olyan friss földiepret, aminek valóban eper íze van! Nyilvánvalóan adta magát a kérdés, hogy mennyire ízletesek, zamatosak a Green Drops Hidropóniában termelt gyömölcsök-zöldségek.

Szóba is kerültek a tipikus téli (sőt manapság már nyáron is kapható) fényes, színes, csodaszép, ámde vízízű paradicsomok. Gréti elmondta, hogy a hidropónia során a növények olyan speciális tápoldatot kapnak, amelyben koncentráltan vannak benne a fejlődéshez szükséges anyagok.

–        Ha megadjuk a megfelelő tápanyagmennyiséget, ha jól van gondozva a növény, akkor nagyon hasonló ízeket kaphatunk, mint a szabadföld terméseknél. Például a paradicsom azokat az ízeket hozza, amit várnánk egy paradicsomtól – fogalmazott.

A műsorban arról is beszélgettek, hogy a gasztronómiában mostanában nagyon menőnek számítanak a mikrozöldségek, Ezek nem a magból kifejlődött csírák, hanem már az első pici hajtások. A hidropónia tökéletesen alkalmas ezek nevelésére, mi például a debreceni Ikon étterembe szállítunk friss mikrozöldeket, valamint négy berendezést üzemeltetünk a fine dining étteremben. Hetente gondozzuk, ellenőrizzük a berendezéseket, így mindig megfelelő minőségű, tápanyagban gazdag friss növényekkel tudnak dolgozni a séfek és kerülnek a vendégek tányérjára. A műsorvezetők nem mentek el szó nélkül amellett, hogy Gréti „szemtelenül” fiatal kora ellenére már ilyen komoly céget vezet, novemberben például a londoni Food Matters Live 2019 expón járt, ahol egyebek mellett a nemzetközi üzleti kultúrába kapott betekintést.

Rákérdeztek tehát arra is, hogy Gréti a Debreceni Egyetem végzős hallgatójaként hogyan hangolja össze a tanulást az üzleti élettel, valamint mi a különbség egy startup és egy hagyományos vállalkozás között? Az interjú végén Gréti arra is kitért, hogy most egy nagyon mozgalmas időszak előtt áll: készülnie kell az egyetemi vizsgákra, zajlik a berendezés sorozatgyártása, 2020 elején elkezdődik az értékesítés, a diploma megszerzés után pedig szeretne teljes mértékben a Green Drops Farm Kft. -re koncentrálni.

–        Nagyon izgalmasan hangzik, sok sikert kívánunk és köszönjük, hogy eljöttél.   Annyira jó módszer ez, jó volna kipróbálni – zárták a beszélgetést a Campus Rádió műsorvezetői.

A teljes interjút YouTube csatornánkon ide kattintva tudod meghallgatni.