Blog bejegyzés

Még több növény, még kisebb helyen

Basic hirdopóniás berendezésezés

Gazdaságosabb, praktikusabb és még egyszerűbb összeszerelni a Green Drops Farm új, kis tartályos hidropónikus tornyait. A berendezés már 1 szintes változatban is elérhető, de  Basic, Szingli, Családi és Családi XXL torony is kapható a webshopban. 

Green Drops 1 szintes hidropóniás berendezés Mini A föld nélküli növénytermesztés újabb mérföldkövének tekintjük legújabb fejlesztésünket: a hidropóniás termelőtornyok 90 literes víztartályát sikerült kevesebb, mint felére csökkenteni, amely számos előnnyel jár. Az új növénytermesztő tornyok 40 literes tartállyal vannak felszerelve, ezek mindössze 15 cm magasak.

Ha számodra fontos, hogy még több növényt termelj, még kisebb helyen, akkor ezzel a változattal gyakorlatilag 2 növénytermesztő szintnyi magasságot nyersz. Egy kis tartályos berendezés ennyivel alacsonyabb, mint a nagyobb tartályos társa. Az így nyert helyen így újabb szintek helyezhetők el.

Jó hír, hogy a korábbi, 90 literes tartályokat sem felejtjük el. Ezek továbbra is elérhetőek, hiszen bizonyos esetben érdemes inkább ezeket választani. Az egyedi igények, felhasználási célok határozzák meg, hogy kinek melyik variáció lesz a megfelelő.

Nézzük a kis tartályos berendezés előnyeit!

  • Az első és legfontosabb érv a 40 literes víztartály mellett, hogy ez már 1 vagy 2 növénytermesztő szinttel is rendelhető. Az egy- és kétszintes, mini hidropónikus rendszerek a magasabb tornyokhoz hasonlóan egy négyzetméternyi helyen elférnek.  Kis magasságuk révén akár egy asztalon, kisebb szekrényen, vagy polcon mellmagasságban is el lehet őket helyezni. Ez rendkívüli módon megkönnyíti a kezelhetőséget, a berendezés könnyen mozgatható, praktikusan használható.
  • Ideálisak az egy-kétszemélyes háztartások számára, vagy azoknak, akik először csak szeretnének belekóstolni a hidropónikus termelésbe, és ha tetszik, akkor később bővítenék a tornyot újabb szintekkel. Az egyszintes torony 10, a kétszintes 20 növényhelyet tartalmaz, a tetejük pedig mikrozöldek termelésére alkalmas.
  • Ha egyből több szinttel indítasz és 5, 7 vagy 10 szintes berendezést választasz, akkor egy könnyebben elérhető hidropónikus tornyod lesz. A kisebb tartály miatt ugyanis a növénytermesztő tornyok alacsonyabbak lettek, így könnyebben elérheted a felső szinteket.
  • Egyszerűbb összeszerelés: a 40 literes víztartállyal rendelkező berendezéseket úgy alakítottuk ki, hogy kevesebb alkatrészre van szükség az összeszereléshez, így ez is könnyebb lesz, ha a kis tartályos rendszerekből választasz!
  • Kedvezőbb ár: ezeket a rendszereket a nagyobb víztartályos tornyokhoz képest kedvezőbb áron kínáljuk.
  • Kevesebb vízfelhasználás: több torony összeépítésekor, tehát egy nagyobb hidropónikus rendszer kialakításakor, a kisebb tartályokkal kevesebb vízfogyasztás érhető el.

Minden kis tartályos berendezés újrahasznosítható műanyagból készül, a szintek forgathatók, a rendszerek pedig bármikor újabb szinttel/szintekkel bővíthetők.

Hátrányok:

Mivel a víztartályban 90 helyett csak 40 liter víz fér el, ezért hamarabb észre fogod venni a vízpárolgást. Ezt hetente érdemes pótolni, míg a nagyobb tartály használatakor ezt kb. 3 hetente elegendő megtenned. Ha nagyobb a tartály, akkor az önműködő rendszert hosszabb időre magára lehet hagyni, azaz: egy 2 hetes nyaralásra bátran el lehet menni, a rendszer szépen működik majd magától, elégséges a benne keringő víz.

A kis tartályos berendezések használatakor a tápoldatot sokkal pontosabban kell a vízhez adagolnod. Míg a 90 literes tartály esetében nem gond, ha véletlenül kicsit többet loccsantasz a vízbe, a 40 literesnél ez már nem megengedett. Itt nagyon oda kell figyelned, mivel ha egy picivel is több kerül a tartályba… nos, ez esetben igaz, hogy “jóból is megárt a sok”! A pontatlan adagolás tönkreteheti a növényeket.

A 40 literes tartály használatakor tehát jobban kell figyelni az arányokra, nagyobb precizitást igényel a tápoldatnak, a pH-folyadéknak, valamint azoknak a plusz anyagoknak (X-cell, PK13-14) az adagolása, amelyek főleg virágzáshoz és termést hozó növényekhez kellenek pl. eper, paradicsom.

Ha mindened a precizitás, nagyon akkurátus vagy, imádod pontosan kimérni a dolgokat, akkor bátran válaszd a kis tartályos berendezést. De ha inkább lazább vagy és nem kedveled az aprólékos munkát, akkor neked a 90 literes való!

A kis tartályos berendezések két variációban rendelhetők – alaptartozékokkal valamint szettként, extra kiegészítőkkel.

Mikor válaszd a nagyobb víztartállyal ellátott berendezéseket?

Ha szeretnél Te is egy ilyen okos-konyhakertet és szívesen termelnél a Green Drops Farm díjnyertes berendezéseivel, de a lehető legkevesebb időt kívánsz fordítani az egész folyamatra, akkor válaszd a nagyobb tartályt!

A benne lévő 90 liter tápoldatos víz úgy kering a rendszerben, hogy a növényeket három hétig simán ellátja vízzel és tápanyagokkal. Így jóval kevesebb figyelmet kell fordítanod a berendezésre, mégis friss és egészséges növényeid lesznek!

Akkor is a nagy tartályos tornyokat ajánljuk, ha nem a precizitásodról vagy híres, hanem inkább lazábban állsz a világ dolgaihoz és pl. a főzésben is nagyvonalúan bánsz a hozzávalók adagolásával. A tápoldat és a víz helyes arányára természetesen itt is oda kell figyelni, de kevésbé fontos a nagyon pontos adagolás, mint a kis tartályos berendezéseknél.