Első lépések: magokból palánták

A hidropóniás rendszerben nevelt növények egyik nagy előnye, hogy a csíráztatástól kezdve nyomon követhetjük a növény fejlődését. A bizonytalan eredetű palántákkal szemben a saját nevelésűek estében így pontosan tudjuk, milyen tápanyagokat kaptak fejlődő ételeink.

Milyen magokat csíráztassunk?

 

Ha először kísérletezünk hidropóniás növénytermesztéssel, legbiztosabb, ha valamilyen fűszernövény -, vagy salátamagot választunk. A Green Drops Hidropónia ideális például bazsalikom, rozmaring, majoranna, oregano, kakukkfű, zsálya, menta, citromfű, snidling, koriander, petrezselyem és további fűszernövények termesztésére.

Bátran meg lehet próbálkozni a magról nevelt saláták, paradicsom vagy paprika termesztésével is, a siker szinte borítékolható.

hidropónia termeszthető növény

Bármelyik növény mellett is döntünk, első lépésként válasszunk megbízható helyről származó, minőségi, GMO mentes vetőmagokat.

A vízkultúrás növénytermesztés lényege, hogy maximálisan földmentes, így az előnevelt, piacokon kapható földlabdás palántákat semmiképpen ne ültessük be a rendszerbe. Így maximálisan kontrollálható a növények egészséges, vegyszermentes fejlődése már a legelső lépésektől kezdve.

Föld helyett kőzetgyapot

Startoljunk is el: a termeszteni kívánt növények „táptalaja” a mi esetünkben egy speciális kőzetgyapot, amit először áztassunk be 5.5 PH értékű tápoldatos vízbe. Ebbe szórjuk bele a magocskákat.

csíráztatás kőzetgyapotban

A természetes ültetőközeg kiválóan alkalmas a csíráztatáshoz és tökéletes a hidropóniához, mivel semleges, egyszerűen használható és steril. A földdel szemben, itt nincsenek olyan szennyeződések, gyomnövények, mint amik talajban előfordulnak, így saját termesztésű növényünk már a csírázástól kezdve egészséges lesz.

Tökéletes hely a palánták növekedéséhez

Következő lépésként az elvetett magokat a kőzetgyapot kockákkal együtt helyezzük el az úgynevezett propagátorba. Ez olyan, mint egy pici üvegház, vagy fóliasátor. Ideális körülményeket biztosít a csírázáshoz, amikor is a maghéj felhasad és megjelennek az első levélkezdemények.

Megfelelő körülmények között ez akár néhány nap alatt is megvalósulhat egyes növénytípusoknál. Ehhez szükséges a steril és nedves szaporító közeg, ami a mi esetünkben a kőzetgyapot kockák. Továbbiakban biztosítani kell még a megfelelő fényt, hőmérsékletet, páratartalmat, tápanyag ellátást a növény fejlődési fokának és igényének megfelelően.

A Green Drops rendszere minderről tökéletesen gondoskodik, de természetesen fontos az emberi tényező, vagyis az odafigyelés is: naponta ellenőrizzük a megfelelő nedvességtartalmat, valamint az ideális hőmérsékletet. A termeszteni kívánt növénytől függően tehát az első hajtások és kis gyökerek néhány napon belül megjelennek, majd egy-két hét alatt a kis palánták akkorára nőnek, hogy át lehet ültetni őket a hidropóniás rendszerbe. Némelyik mikrozöld magja olyan hamar kifejlődik, hogy már a negyedik, ötödik naptól átültethetők a berendezésbe.

GDF 083 TG

Tápanyagban nincs hiány

Már kisiskolás korban megtanuljuk, hogy a talajban lévő tápanyagtartalom elengedhetetlen a növények számára, de vajon valóban így van? Ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha a hidropóniában nincs szükség talajra, akkor miként jutnak a magok tápanyaghoz, ha nincs napfény, és eső, akkor hogyan fejlődhet a növényzet?

A Green Drops Hidropóniás rendszerben a fejlődő növények minden szükséges tápanyagot folyékony formában, öntözéskor az öntöző vízzel együtt kapják meg.

Például a magok, míg a propagátorban, kőzetgyapot kockákban fejlődnek kézzel öntözzük őket és kapilláris hatást használva jutnak a tápoldatos vízhez. Ezt nevezzük passzív rendszernek. Miután a magokból kifejlődnek a palánták, bekerülnek a kőzetgyapot kockával és egy hidrokosárral együtt a Green Drops Hidropóniás berendezésbe, ahol már egy aktív rendszer végzi a tápanyagellátást a növény igényeinek legmegfelelőbb formában.

GDF 018 LP

Ideális körülmények esetén a növénytermesztés alapfeltételei a Green Drops Hidropónia esetén is adottak, azonban, ha valamilyen oknál fogva a növények nem kapnak elég fényt, akkor sem kell aggódnunk. A berendezést úgy fejlesztettük ki, hogy kiegészíthető egy speciális LED lámpákból álló világítással, ami remekül kielégíti a növények fényigényét. Komplex hidropóniás rendszerünk megfelelő téliesítéssel bármely évszakban használható szabadtérben, valamint zárt térben is biztosíthatók a növények egészséges fejlődéséhez szükséges feltételek.

Szeretne még többet tudni?

Olvassa el további cikkeinket ide kattintva, vagy írjon nekünk.