Föld nélküli növénytermesztés: a jövő kertészete

Néhány évtizede még sokan őrültségnek gondolták volna, ha azt mondjuk: termőföld nélkül is lehet friss, egészséges, tápanyagban gazdag növényeket termeszteni. Napjainkban viszont az olyan új környezetbarát technológiák, mint a Green Drops Hidropónia, már nemcsak lehetővé teszik a talaj nélküli gazdálkodást, hanem forradalmasíthatják a növénytermesztést.

Nyugat-Európában és Amerikában néhány éve már felismerték a hidropónia előnyeit, ezért a módszernek egyre nagyobb szerepe van az agrárszektorban. Nem csak a hobbikertészek döntenek mellette, hanem ipari méretekben is bevett gyakorlat a hidropónia alkalmazása. A növényeknek nincs szükségük feltétlenül termőföldre, ezt használja ki a hidropónia, melynek lényege hogy talaj nélkül is egészséges, tápanyagban gazdag élelmiszereket termeszthetünk.

Ipari hidropónia

A hidropóniás rendszerek tápoldattal gazdagított, oxigénben dús vizet keringtetnek. A növényeknek a gyökere ér a vízbe, így jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz és oxigénhez, ugyanakkor meg is tisztítják a vizet, ami ezáltal újrafelhasználható. A hidropónia rendkívüliségét az adja, hogy bár kizárólag vizet használ, mégis jóval kevesebb vízre van szükség, mint amennyit az öntözéshez használnánk a földben való termesztés soránEz akár 90 százalékkal kevesebb vízfelhasználást is jelenthet, így a hidropónia rendkívül víztakarékos.

Okos kertészet városi farmereknek

Magyarországon a hagyományos növénytermesztési módszerek mellett egyelőre kevésbé ismert és elterjedt a csöpögtető technológia, bár évek óta egyre nagyobb rá az igény.  Az egészségesebb életmódra való törekvés, a környezettudatosság előtérbe kerülésével hazánkban is megnőtt az érdeklődés a hidropónia iránt. A vegán közösségek, az önfenntartó gazdaságok mellett már a nagyvárosokban élők is egyre nyitottabbak a természetes megoldások felé. A junk food és a feldolgozott élelmiszerek veszélyeit felismerve egyre többen döntenek a friss és egészséges élelmiszerek mellett, mi több, keresik a lehetőséget arra, hogy saját maguk termeljenek vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket.

Az interneten böngészve számos kísérletet találhatunk egy-egy hidropóniás rendszer kialakítására. Ezeket főleg műanyag flakonokból, házilag barkácsolták össze és bár a célnak alapvetően megfelelnek, de összeszerelésük, működtetésük sok időt, energiát és odafigyelést igényelnek, ugyanakkor nem túl esztétikusak.

Hidropónia házilag

Mi magunk, a Green Drops Farm csapata is több prototípust készítettünk, rengeteget kísérleteztünk, mire megalkottuk az első ízig-vérig hazai fejlesztésű komplex hidropóniás rendszert.

Hidropónia kutatás fejlesztés

Az évek óta tartó kutatás-fejlesztésnek köszönhetően sikerült egy olyan berendezést létrehoznunk, amelyről bátran állítjuk: szintlépést jelent a városi kertészetben.  A rendszer egyesíti a hidropónia, az akvapónia és az aeropónia előnyeit és

a hagyományos módszerekhez képest akár háromszor gyorsabb, és 30 százalékkal hatékonyabb növénytermesztést érhetünk el vele.

Kiskert 1 négyzetméteren – balkonkertészet könnyen és egyszerűen

A helyhiány mostantól nem jelenthet gondod. Ha van egy négyzetméternyi területünk, máris nyert ügyünk van. A hagyományos balkonkertészetben a vízszintes elrendezés számos problémát okoz, a földdel teli ládák elhelyezése, öntözése, gondozása ugyanis nem egyszerű feladat. A Green Drops Hidropóniás berendezés azonban függőleges kialakítású, 7 szintes így

egyetlen négyzetméternyi területen akár 70 növényt termeszthetünk.

greendrops csaladi 7 szintes g

Tökéletes kis terekhez, például erkélyekre, teraszokra, de háztetőkön is elhelyezhető. Nagyobb konyhákban a friss növényekkel teli berendezés a helyiség hasznos és praktikus dísze is lehet.

Ugyanakkora mennyiségű élelmiszer megtermeléséhez a függőleges, toronyszerű rendszer sokkal kevesebb helyet igényel, mint a vízszintes megoldások. Ezzel rengeteg helyet lehet spórolni főleg a nagyobb, zsúfoltabb városokban.

Az elemek könnyen összeszerelhetők, így a Green Drops Hidropóniás rendszert gyorsan fel lehet állítani, szabadban és zárt térben is használható.

A legószerűen mozgatható elemek nagy szabadságot és rugalmasságot adnak a felhasználóknak. ( Nézd meg összeszerelő videónkat YouTube csatornánkon IDE kattintva!) A rendszerben növekvő növények ki-be helyezhetők, cserélhetők. Akár szintenként más és más növényeket lehet termeszteni.

A módszer, amely forradalmasítja a növénytermesztést  

A talajpusztulás globális probléma, a hidropónia pedig valós megoldást jelenthet ott, ahol nincs megfelelő föld a növénytermesztéshez. Vannak olyan területek, ahol még a gaz sem nő – ezeken a helyeken eddig lehetetlen volt egészséges, friss élelmiszereket termeszteni.  Ha a talaj tápanyagban szegény, szennyezett, építési törmelékekkel van tele, akkor nagyon kicsi esély van az eredményes kertészkedésre. Még ha a föld alkalmas is a növénytermesztésre,

a hagyományos kertészet bonyolult és időigényes lehet!

Kártevők, betegségek tizedelhetik meg a termést, gyomok keseríthetik meg az életünket, földet kapálni, gondozni kell, a fejlődő növényeket rendszeresen locsolni és az időjárás viszontagságaival (jég, szárazság viharok) is meg kell küzdenünk.

GreenDrops 7082

A föld nélküli termesztés hatalmas könnyebbséget jelent, hiszen a föld okozta problémák egész egyszerűen nem jelentkeznek. A könnyen összeállítható rendszer gyakorlatilag önműködő, nem kell locsolni, gyomlálni, kapálni, permetezni, így csak minimális odafigyelést igényel. A fejlett technológia révén megfelelő téliesített kialakítással akár egész évben tápanyagban gazdag növényekhez juthatunk, permetszerek használata nélkül.

A Green Drops rendszerével végre ott is lehet majd friss élelmiszereket termeszteni, ahol korábban elképzelhetetlen volt.

A rendszer víztartályába egy speciális tápoldat kerül, ez a tápanyaggal dúsított, oxigénben gazdag víz kering folyamatosan és automatikusan a toronyban, eljuttatva a szükséges a vizet, oxigént és tápanyagokat a növények gyökereihez.

A hidropóniás rendszer rendkívül víztakarékos.

A rendszerekben keringő víz újra hasznosításával és többszöri felhasználásával érjük el, hogy körülbelül 90%-kal kevesebb víz szükséges, mint a hagyományos szabadföldi termesztés esetében.  Ezzel az okos vízgazdálkodás drasztikusan csökkenthető a vízfogyasztás. Mindemellett a fejlődő növények föld nélkül sem szenvednek hiányt a tápanyagokban, sőt! Tudatosan és célzottan összeállított, egyedülálló tápoldat segíti egészséges növekedésüket.

A módszerrel vegyszerek, növényvédő szerek nélkül lehet annyira egészséges növényeket termeszteni, hogy azok saját magukat is képesek megvédeni a kártevők és a betegségek ellen. A módszer remek megoldás, ha kártevőktől-mentes, tiszta környezetedben akarjuk termeszteni a növényeinknek. A komplex hidropóniás rendszer könnyen kezelhető és minimális odafigyelést igényel. 

GreenDrops - Kiskertek a nagyvárosban

Használatával a hobbikertészek is profi módon termeszthetik meg saját élelmiszereiket, ugyanakkor, a rendszer bármikor bővíthető ipari mennyiség előállítására, (sőt akvapóniás rendszerré is átalakítható), így kiválóan alkalmas őstermelők, mezőgazdasági, kertészeti üzemek számára is.

Milyen növényeket termeszthetünk a Green Drops Hidropóniás berendezésben?

A hidropónia számos olyan zöldség, gyümölcs és fűszernövény termesztésében jelenthet alternatívát, amelyek eddig a hagyományos kiskertek kedvencei voltak. A föld nélküli növénytermesztés lehetővé teszi, hogy legnépszerűbb konyhakerti növényeinket ezentúl egyszerűbben és gyorsabban termesszük meg, akár a saját teraszunkon, vagy erkélyünkön.

hidropónia termeszthető növény

Salátafélék közül pl. fejes salátát, rukkolát, madársalátát, lollo rosso, lollo verde salátákat.

Fűszernövényeket: bazsalikom, oregano, metélőhagyma, rozmaring, kakukkfű,

Zöldségek: mángold, sóska, spenót, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, (pl. jalapeno) cékla, brokkoli, bab, karfiol, karalábé, retek, borsó.

Friss zamatosa epret nevelhetünk, valamint gyógynövényeket és virágokat is.