Vérsóska – májusban a hónap növénye

versoska hidroponiaban 3

Elsősorban dísznövényként ismert, pedig a hagyományos sóskához hasonlóan ízletes ételek készíthetők belőle.  A rendkívül dekoratív vérsóska tökéletesen alkalmas a hidropónikus termelésre, a belőle készült mártás pedig remekül passzol a rántott húshoz!

A vér-, vagy vörös erezetű sóskaként, erdei lórom néven ismert növénynek lándzsa alakú, élénkzöld levelei vannak, bordó, céklaszínű levélerezettel. A spenóthoz hasonlóan kb. 15-25-cm magas levélcsokrot növeszt. Abszolút a konyhakert dísze, hidropónikus tornyainkban pedig elképesztően klasszul néznek ki a látványos vérsóska levelek.

Sóska a hidropóniában

Hagyományos termelés során a vérsóska félárnyékos, világos helyre ültethető, a tápanyagban gazdag, üde talajokat kedveli. Vízigényes, rosszul bírja a szárazságot, ezért rendszeres öntözést igényel – ezen tulajdonságai miatt tökéletesen alkalmas a hidropónikus termelésre. Sőt, bátran állítjuk, hogy a vízkultúrás termelési mód előnyösebb is számára!

Vertikális növénytermesztő berendezéseinkben gazdag és dús levélzetet hoznak, gyorsan növekednek, így szinte ellepik a tornyokat a látványos levelek.

Nem csoda, hiszen a rendszerben áramló, tápanyagban gazdag vízben szinte „fürdenek” a növény gyökerei.

Képeink a Hunyadi Farmon készültek, ahol zárt térben termesztjük a vérsóskát. A természetes fény hiánya láthatóan semmilyen hátránnyal nem jár. A magról növesztett, kőzetgyapotban fejlődő kis palánták hamar megnőnek akkorára, hogy átültethessük őket a hidropónikus tornyokba. Nincsenek kitéve az időjárás változékonyságának, és kártevők sem veszélyeztetik a fejlődésüket. Speciális LED világítással és a pontosan adagolt tápanyagokkal biztosítjuk mindazt, amire a sóskának szüksége van, a növény pedig egészséges, friss levelekkel hálálja meg a gondoskodást.

Mire jó egy tányér vérsóska?

Csakúgy, mint általában a sóskaféléknek, a vérsóskának is jelentős immunerősítő hatása van. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav okozza.  A friss levelekben magas a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium- és C-vitamin-tartalom. Ásványi sókat, foszfort és vasat is tartalmaz.

 • Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.
 • Biztosíthatja a napi C-vitaminszükséglet 50 %-át.
 • Elősegíti a csontok erősítését, mivel kalciumban gazdag.
 • A flavonoidok és egyéb antioxidánsok víz-és hashajtó hatásának köszönhetően a szervezet megszabadulhat a káros méreganyagoktól.
 • Vízhajtó hatása miatt segít a húgyúti fertőzések gyógyításában, valamint tisztítókúrákhoz is hasznos lehet.
 • A népi gyógyászat puffadás csökkentésre is alkalmazzák
 • Flavonidtartalma miatt a pattanásos bőr és a herpesz ellenszere is lehet.
 • Kiváló választás azok számára, akik egészségtudatos diétát folytatnak, vagy fogyókúráznak.

Vérsóska az étlapon

A sóskával sokan hadilábon állnak, savanyú ízét nem mindenki kedveli, pedig egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Étkezési célokra főként a növény zsenge leveleit ajánljuk.

Vérsóskából minden olyan étel elkészíthető, mint a mezei, vagy kerti sóskából. Érdemes tudni, hogy íze nem annyira savanykás, mint hagyományos társaié. Ez vonzó tulajdonság lehet azok számára, akik kevesebb cukrot, édesítőszert szeretnének felhasználni a savanyúság lágyítására, tompítására. Sóskaféléknél bizonyos mértékű édesítés ugyanis feltétlen szükséges ahhoz, hogy az elkészített étel ne rántsa össze a szánkat, hanem harmonikus ízvilágú legyen.

Akinek volt már dolga friss kerti sóskával, pontosan tudja: a legfontosabb teendő a levelek alapos és többszöri átmosása, egészen addig, amíg a lefolyó vízben már sem homokot, sem más szennyeződést nem látunk. A hidropóniában termelt sóska esetében ezt az időigényes műveletet teljes mértékben elfelejthetjük. Nem kell a fogunk alatt sercegő homoktól tartani, hiszen a levelek nem érintkeznek termőfölddel.  Az aratás is rendkívül egyszerű és tiszta folyamat: egyszerűen egy ollóval vágd le a leveleket, ahogy ezt a Green Drops Farm alapítói, Rácz Gréta és Rácz Sándor is teszik ebben a videóban. Egy gyors átöblítés bőven elegendő és máris fogyasztható, felhasználható a növény.

Készíthető belőle:

 • leves
 • szósz
 • mártás
 • zöldségköret
 • turmix
 • fűszer
 • pesto

Mi kifejezetten szeretjük egy kis zsenge sóskamártással megbolondítani a klasszikus rántott hús-krumplipüré párost, sőt valamilyen mikrozölddel feldobni ezt a fogást. El is készítettük nektek, hogy bemutassuk: a hagyományos ételek is remekül kiegészíthetők az innovatív módon termelt növényekkel. A mártást ezúttal tejtermék nélkül készítettük, a tálaláshoz pedig borsóhajtást használtunk.