Milyen vizet használj a hidropónikus rendszerhez?

Green Drops viz

A Green Drops Farm növénytermesztő tornyok nagy előnye, hogy nagyon kevés vizet használnak. A hidropónikus rendszeren nem keresztül folyik a víz, hanem kering benne, többször újrahasznosul: ettől lesz rendkívül víztakarékos a tornyok használata.

Okos megoldásokkal még gazdaságosabbá tehetitek a föld nélküli növénytermesztést. Ha eső- vagy kútvizet használtok, akkor gyakorlatilag a berendezés működése egy fillérrel sem növeli meg a vízszámlátokat. Nyugi, akkor sem pörög majd nagyon a vízóra, ha csapvízzel töltitek meg a rendszert.

De nézzük is lépésről-lépésre, mi a teendőtök, ha már összeszereltétek a tornyot és készen álltok a termelésre.

A termelő tornyok – függetlenül attól, hogy hány szintesek (2, 5, 7 vagy 10) – egy 90 literes tartállyal rendelkeznek, ezt kell feltöltenetek, majd hónapokig csak az elpárolgó vizet szükséges pótolnotok. Ez hetente kb. 20 liter. 3-4 havonta érdemes lecserélni a rendszer teljes vizét. Ha tehát ügyesek vagytok, akkor egy 7 szintes berendezéshez éves szinten átlagosan kb. 1400-1500 liter vizet használtok. Összehasonlításképpen egy átlagos 140 x 70 literes egyenes kád 150 literes, egy közepes sarokkád pedig 220-230 literes. Azaz, ha évente 6-10 alkalommal kényeztetitek magatokat teli kádas habfürdővel, már meg is haladtátok egy Green Drops hidropónikus torony éves vízhasználatát.

a hidropónikus rendszer viztakarékos

Visszatérve a vízfeltöltésre: legegyszerűbb egy locsolócsővel (avagy slaggal), egy locsolókannával, esetleg vödörrel feltölteni a tartályt. Négy fajta víz használatát javasoljuk a hidropónikus rendszerhez, mindenki a lehetőségeinek megfelelően eldöntheti, hogy melyiket választja.

1.  Esővíz

A szürke, csapadékos időjárást kevesen szeretik, ti viszont mostantól lehet, hogy örülni fogtok neki: az esővizet ugyanis remekül lehet hasznosítani. Nagyszüleink idején, faluhelyen még teljesen természetes volt, hogy összegyűjtötték az esővizet és nagyon sokrétűen használták fel: öntözésre, mosásra, sőt még akár tisztálkodásra is. Napjainkban az esővíz hasznosítása már kevésbé elterjedt, pedig a lágy esővíz az egyik legideálisabb a növények számára. Hozzá kell tenni, hogy a víz minőségét befolyásolhatja az, hogy hol gyűjtjük, pl. nagyvárosban vagy vidéken? Javasoljuk, hogy fél órával az esőzés kezdete után kezdjétek el összegyűjteni a vizet, ehhez egy sötétebb fa vagy műanyag hordót, dézsát javaslunk. Mielőtt a vizet a rendszerbe töltenétek, érdemes egy kicsit állni hagyni, hogy leülepedjenek az esetleges szennyeződések.

2.  Kútvíz

Ha van fúrt kutatok, akkor ennek vizét is használhatjátok a berendezéshez. Ne feledjétek azonban, hogy az ásott, vagy fúrt kút vizét ajánlatos bevizsgáltatni. Mi azt javasoljuk, hogy akkor használjátok, ha az akár emberi fogyasztásra is alkalmas lehet, de feltétlenül fontos, hogy ne legyen túl vasas a víz, illetve ne legyenek benne olyan mikor- vagy makroelemek, amelyek nem megfelelően a növények számára.

3.  Csapvíz

Ahogy azt korábban is írtuk, a Green Drops Farm növénytermesztő torony nagyon víztakarékos, így a vízszámlán még az egyre dráguló közüzemi díjak ellenére sem fogjátok megérezni, ha csapvizet használtok a berendezés működtetéséhez.

A lágy víz a legtökéletesebb és arra is figyeljetek, hogy ne legyen túl magas a víz klórtartalma.

Teszt: töltsetek meg egy poharat csapvízzel. Ha nem szép áttetsző a színe, akkor valószínűleg magas a klórtartalma.

Tipp! Amikor feltöltitek a 90 literes tartályt csapvízzel, várjatok 1-2 napot a rendszer beindításával. Az állott vizet jobban kedvelik a növények.

4.  Tisztított vagy desztillált víz

Ezek azok a vízfajták, amelyek teljesen tiszták, nincsenek bennük olyan mikro- vagy makroelemek, amelyek befolyásolnák a rendszerben keringő víz pH értékét, vagy a tápoldat hatékonyságát. Mégis érdemes átgondolni, hogy ezt választjátok-e, mert 90 liter esetében már igen borsos a desztillált víz ára.

A berendezéshez használható vizekről készítettünk egy videót is.