Tápoldat adagolása a hidropónikus berendezésben

Tapoldat2

Ha most kezded el a termelést a Green Drops Hidropónikus tornyok egyikében, akkor ez a cikk nagy segítséget nyújt neked a tápoldat adagolásához.

Megtudhatod, hogy:

  • Milyen tápoldatot érdemes használni a hidropónikus berendezésben?
  • Hogyan adagold a tápoldatot?
  • Miért és hogyan használd az EC és a pH mérőt?

Ha már van otthon egy Green Drops növénytermelő tornyod, sikeresen összeszerelted és a 90 literes víztartályt is feltöltötted vízzel, akkor a következő lépés a tápoldat bekeverése lesz.

A föld nélküli növénytermesztés során ennek nagyon fontos szerep van abban, hogy a növények megfelelően növekedjenek.

Milyen tápoldatot használj és ezt honnan tudod beszerezni?

IMG 0064 1l flakon

Mi a BIO NOVA Hydro-SuperMix terméket ajánljuk, amely szerves eredetű mikro- és makroelemeket tartalmazó környezetbarát növényi tápoldat. Tapasztalataink alapján jól bevált a föld nélküli növénytermesztéshez.  Az 5, 7 és 10 szintes hidropóniás termelő szettek tartalmaznak 1-1 liter tápoldatot, de ha elfogyna, akkor a későbbiekben 1 vagy 5 literes kiszerelésben tudsz belőle rendelni a webshopunkból.

EC mérő használata és EC-szint mérés

AquatekTDSEC digitális mérő

A tápoldat bekeverése előtt javasoljuk, hogy ellenőrizd a víz EC szintjét. Amikor már fel van építve a berendezés, akkor ezt a víztartály kivezető nyílásán keresztül tudjátok megtenni. Az 5, 7 és 10 szintes növénytermesztő szettekhez jár egy-egy mérőeszköz. Miért van rá szükség? Nos, az EC mérővel a víz vezetőképességét, ásványianyag-tartalmát, a mikro- és makroelemek mértékét tudod ellenőrizni, hiszen ez nagyon fontos és befolyásolhatja a növények növekedését.

Az EC mérő használata a következőképpen történik:

  • kapcsold be az ON-OFF gombbal,
  • megjelenik a kiírás  a kijelzőn,
  • ellenőrizd, hogy a kijelző felső részén EC felirat, alul pedig a hőfok legyen Celsius fokban,
  • Ha nem így van, akkor az SHIFT gombbal lehet állítani (mivel lehet TDS-t, a hőfokot pedig Fahrenheitben is mérni),
  • ha látszik az EC és a Celsius, akkor az eszközt a berendezés kivezető nyílásán keresztül tedd bele a megfelelő jelölésig a tartály vizébe,
  • várd meg, amíg a szám fixen beáll.

Fontos tudnod, hogy az EC-értéket a hőmérséklet befolyásolhatja. Mi általában 20-22 Celsius fokos víz használatát ajánljuk a hidropónikus rendszerhez.

Tápoldat bekeverése

Bio Nova Hydro SuperMix 5 liter

A BIO NOVA Hydro-SuperMix tápoldathoz jár egy adagolási táblázat és ez alapján te is egyszerűen és logikusan tudod adagolni a megfelelő mennyiségű tápoldatot a növényeknek, azok növekedési szintjétől függően. Ha esetleg elhagynád az adagolási táblázat, akkor – nagyon ötletesen – a gyártó elrejtette a cimkében, így itt is megtalálod, hogy miként kell adagolni a tápoldatot.

A rendszer beindításakor kb. 300 ml tápoldat szükséges a 90 liter vízhez, tehát ennyit önts bele a tartály vizébe.

Miután belekeverted, mérd meg újra az EC szintet. Amikor a propagátorban előnevelt palántákat átrakod a hidropónikus toronyba, akkor ajánlott, hogy az EC szint 800-1000 μS/cm között legyen.  Ha nincs ennyi, akkor fokozatosan keverj még a vízhez egy kevés tápoldatot, amíg el nem éred a szükséges értéket.

A tápoldat használatáról készítettünk egy videót is, ezt is érdemes megnézni. A cikk a videó után folytatódik!

pH mérő használata

Aquatek pH mérő

Az 5, 7 és 10 szintes berendezések esetében a növénytermesztő szett tartalmaz egy pH mérő eszközt, amivel a mérést el tudod végezni. Az első használat előtt a használati útmutatóban leírtak szerint be kell kalibrálni az aszközt, majd jöhet is a mérés.

Az általunk ajánlott tápoldathoz egyébként nem szükséges feltétlenül beállítani pontosan a pH értéket, de azért ajánlott megnézni. A kivezető nyíláson keresztül érintsd a vízbe az eszközt, úgy, hogy az elektródák beleérjenek.

Ahogy a magvetéses videóban megmutattuk, a magok elvetéséhez és a palánták neveléséhez 5,5-5,8-as pH érték szükséges, de amikor a palánták átteszed a berendezésbe, akkor már a 6,5 körüli érték az ideális.

Abban az esetben, ha nem megfelelő a pH érték, ajánljuk a BIO NOVA pH mínusz és a pH plusz folyadékokat, ezekkel tudod beállítani a pontos értéket, az adagolási táblázat segítségével.

EC szint ellenőrzése, tápoldat utántöltése

A tápoldat mennyiségét tehát az EC mérővel tudod vizsgálni, ezt célszerű hetente megmérni és a táblázat leírása alapján a szükséges plusz mennyiséget hozzáadni a vízhez.

Ilyenkor érdemes azt is megnézni, hogy mennyi víz párolgott el egy hét alatt, mennyi vizet használtak fel a növények, illetve milyen a víz minősége.

Javasoljuk, hogy a 90 literes tartály vizét 3 -4 havonta teljesen engedd le, és töltsd fel újra friss vízzel és tápoldattal.  Ennyi idő alatt ugyanis a rendszerben keringő vízben a különféle mikro- és makroelemek fel tudnak dúsulni, vagy éppen nagyon kevés lehet belőlük. Annak érdekében, hogy a növények a megfelelő minőségben tudják felvenni ezeket a tápanyagokat, ennyi időközönként teljesen új tápoldat és friss víz kell a rendszerbe. Ennél gyakrabban viszont, különösebb indok nélkül, nem szükséges teljesen lecserélni a vizet.