Erre figyelj a termelésnél kánikulában!

termelés kánikulában

Sokan kérdeztétek tőlünk, hogy a tikkasztó nyári kánikulában mire figyeljetek a hidropónikus termelés során. Az extrém hőség nem várt hatással lehet a szabadtéri termelésre, de tanácsainkat betartva megóvhatjátok a növényeket és a hidropónikus berendezést is.

Cikkünkben a három leggyakrabban feltett kérdésre válaszolunk.

1. Mit tudok tenni az ellen, hogy ne melegedjen fel a berendezés tartályában lévő víz, ha az kint van a szabadban?

  • Legalapvetőbb tanácsunk: tegyétek a berendezést árnyékos, félárnyékos helyre.
  • Nagy melegben ne használjátok a szivattyú időzítőjét, jobb, ha ilyenkor állandóan megy a szivattyú és folyamatosan keringteti a vizet.
  • Ellenőrizd a szokásosnál gyakrabban a tartályban lévő vízmennyiséget. A kistartályos berendezésnél naponta, a nagytartályos berendezés esetében 2-3 naponta.
    Ha most, nyáron szeretnél Green Drops tornyot vásárolni, akkor érdemes a 90 literes, nagyobb tartály mellett döntened.
  • Amennyiben igazán profi megoldást szeretnétek a problémára, akkor automatizáljátok a vízfeltöltést, továbbá léteznek akváriumi vízhűtő berendezések, amelyeket hozzá lehet csatlakoztatni a berendezéshez.

2. Mit tehetek a berendezés algásodása ellen?

Semmi pánik, az algásodás egy teljesen természetes folyamat: ha a tápanyagban dús vizet nagy mennyiségben éri a napfény, akkor elkezd algásodni. A megoldás végtelenül egyszerű: legyen minél több növény a berendezésben! Tegyétek telis-tele a tetejét is mikrozöldekkel, palántákkal, hiszen minél több növénnyel feditek le a tornyot, annál kevesebb napfény éri a szabad vízfelületet, így kisebb az esély az alga kialakulására. Ha mégis elszaporodna, akkor hidrogén-peroxiddal tudjátok letörölni a berendezés felületéről. Nyugalom, ez természetesen semmilyen kárt nem okoz sem a növényekben, sem a berendezésben.

hidropóniás berendezés

3. A palántázást befolyásolja-e a nagy meleg?

A hidropónikus termelés során ugye alapvetően egy propagátorban nevelgetitek a palántákat, ami egy párás, meleg közeg. Ha azonban a propagátor a tűző napon van, vagy extrém meleg a levegő hőmérséklete, akkor felmelegedhet a víz és maga a kőzetgyapot is. Ez gátolhatja a csírázást és palánta fejlődését. Tippünk: figyeljetek arra, hogy a kőzetgyapot-kockák ne álljanak a vízben, valamint használjatok vermikulitot. Ez megőrzi a nedvességet és megakadályozza a kőzetgyapot algásodását.

vermikulit

Végül még egy ötlet: a berendezésbe való átültetés előtt a kis palántákat szokassátok hozzá a kinti hőmérséklethez és erős napfényhez.

Reméljük tudtunk segíteni! Sikeres kertészkedést kívánunk!

Ha szeretnél közvetlenül tőlünk tanulni, ellesni a hidropónikus termelés fortélyait, jelentkezz tanfolyamaink valamelyikére. Az időpontokat és a részletes leírást itt találod.