Salátafélék – júliusban a hónap növénye

saláták

Összeállításunkban 3+1 olyan, hidropónikusan termeszthető salátafajtát mutatunk be, melyet érdemes beilleszteni az étrendedbe.

Neked is megvan az az élmény, amikor a vasárnapi ebédhez salátának ecetes-cukros vízben úszkáló, zöld leveleket kínált a nagyi? Néha még a legalaposabb mosás ellenére is sercegett a homok a fogunk alatt. Ez az, amit ideje elfelejtenünk, hiszen a saláták színe, formája, ízvilága és elkészítési módja ma már rendkívül változatos. Akár különleges, gourmet kreációk is készíthetőek belőlük.  A hidropónikus technológia pedig mind a hobbikertészek, mind a nagyüzemi termelők számára új távlatokat nyitott a salátatermelésben.

Tiszta, friss, egész évben termeszthető

Mióta a jó öreg anyaföldet hagyjuk piheni és a hidropónikus termelés mellett köteleztük el magunkat, sokkal szívesebben fogyasztunk salátát, többet is, mint korábban. Felfedeztük szépségét, ízletességét és sokszínűségét. A föld nélküli termelés ugyanis rengeteg előnnyel jár:

  • Egy profi vízkultúrás termesztőrendszer lehetővé teszi a növényvédő szerek nélküli salátatermelést. Földjeink sajnos elég szennyezettek, a saláta pedig a talajban lévő vegyszermaradványokra nagyon érzékeny. Tudtad, hogy laboratóriumi körülmények között tesztnövényként szokták használni a talajszennyezettség megállapítására? Éppen ezért, legtöbbször sajnos hiába próbálsz permetezés nélküli salátát termeszteni, mégis lehetnek benne vegyszermaradványok, emellett betegségek támadhatják meg, a gombákkal együtt méreganyagok kerülhetnek bele. Szervezetednek így a  zöld levelek akár több kárt is okozhatnak, mint hasznot.
    A hagyományos termelési móddal szemben a hidropónikus termelés során kontrollált körülmények között fejlődik a növény. Amikor a Green Drops berendezéseit választod, akkor akár magadnak, a családodnak, akár értékesítési célból termelsz salátákat, biztos lehetsz benne, hogy tiszta növényeid lesznek.
  • Vízkultúrás termesztéssel gyakorlatilag friss és konyhakész növényt tudsz előállítani. Ha zárt helyen termelsz, akkor a leveleken tuti nem lesz homok, talajrészecskék vagy egyéb szennyeződés, ezért nincs is szükség alapos mosásra ezek eltávolításához. Ezzel valamelyest csökkentheted a vízfogyasztást is. Ha a szabad ég alatt termelsz, akkor is csak minimális szennyeződésre számíthatsz.
  • A hidropóniás termelési mód egyik specialitása, hogy a gyökér akár fogyasztásig a tápközegben maradhat. Ha otthon, valamelyik Green Drops berendezéseben termelsz salátaféléket, akkor elég csak akkor kivenni a toronyból, amikor ténylegesen elfogyasztod. Ám ha valamiért mégis korábban veszed ki, akkor sem fog 1-2 nap után elfonnyadni a saláta. A gyökérzet ugyanis még benne marad a kőzetgyapot kockában, így ha egy vízzel teli befőttesüvegbe vagy pohárba állítod, és kiteszed a konyhaablakba, akkor  több mint egy hétig friss és roppanós marad a saláta. Termelőként mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag élő salátákat tudsz értékesíteni, ami tovább friss marad.
  • A Green Drops Farm berendezéseihez kiegészítőként kínált LED világítás lehetővé teszi, hogy salátaféléket, leveles zöldségeket az év minden napján, biztosan termelhess. A világítással ugyanis a növények optimális növekedéséhez szükséges fényviszonyokat tudsz kialakítani.
  • A termésmennyiség szinte állandó, mivel nem vagy kitéve a természetes éghajlatnak, kiszámíthatatlan időjárásnak, aszálynak.
  • A salátaféléket a torony-szerűen kialakított berendezésben több szinten termesztheted, ami növeli a termelés hatékonyságát. Magyarországon a szabadföldi termesztési gyakorlatban négyzetméterenként általában 20-25 db növényt ültetnek ki. A mi berendezéseinkben 1 négyzetméteren akár 70-100 salátát is tudsz termeszteni.

Koncentrált tápanyagtartalom

A salátafélékről közismert, hogy egészségesek, de azt már kevesebben tudják, hogy a leveles zöldségek – és a saláták is ide tartoznak – sokkal több tápanyagot tartalmaznak, mint a többi zöldség.

A zöldségeknek a levél a legértékesebb része: jellemzően tápanyag-összetételben nagyon különbözik a növény többi részétől. A leveles zöldségekben koncentráltan vannak jelen a különböző vitaminok és ásványi anyagok, viszont keményítő egyáltalán nincs bennük.

A levelekben található a növények vérének is nevezett klorofill, melynek  szerkezete nagyon hasonlít a hemoglobinéhoz. Viszont míg ez utóbbi vasat, a klorofill molekula magnéziumot tartalmaz. A klorofill, így ezáltal a salátafélék fogyasztása, rendkívül előnyös az emberi szervezet számára, hozzájárul az egészségmegőrzéshez és a betegségek legyőzéséhez.

Az egyes saláták íze között egyébként nagy a különbség, vannak lágyabb, és erőteljesebb, kesernyésebb ízűek. A folytatásban a mi 3 kedvenc, hidropóniával termelhető salátafajtánkat és +1 ráadás különlegességet is megismerhetsz.

3+1 saláta, ami imádja a hidropóniát

1.   Lollo saláták

A lollo típusú, fodros-bodros úgynevezett tépősaláták Európa mediterrán térségéből, a napsütötte Itáliából kerültek hozzánk. A legenda szerint a saláták a híres színésznőről, Gina Lollobrigidáról kapták a nevüket, egészen pontosan a fehérneműiről, mert azok is fodrosak és könnyedek voltak.

Ha ezzel a salátával kezded a hidropónikus termelést, biztos nem nyúlsz mellé: folyamatosan újabb és újabb leveleket hoznak és elképesztően nagyra meg tudnak nőni.

Három típusát termeljük: a Lollo rosso, Lollo bianco és a Lollo verde változatokat.

A Lollo rosso (vörös tépősaláta) levélzete vörösbarnára színeződik, ezért nagyon dekoratív, remekül mutat a többi salátával kombinálva, vagy ételek, hidegtálak díszítéseként. A Lollo bianco a Lollo rosso zöld változata. Az íze egy kicsit lágyabb, mint vörös levelű testvéréé.

A Lollo verde, vagyis a fodros saláta levelei zöldek, viszont sokkal fodrosabbak, mint a másik két lollo salátáé.

Mindhárom típus önmagában, vagy más salátákkal keverve is fogyasztható.  Rendkívül ízletes saláták, nincs túl erőteljes, karakteres ízük.

Sok ásványi sót tartalmaznak, kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalmuk, emellett B1-, B2-, B6-, C-vitamin tartalmuk is jelentős.

lollo rosso

2.   Római saláta

Már az ókorban is népszerű salátafajta volt, az egyiptomi hieroglifák is ábrázolják ezt a fajta salátát.  Az olaszok, a franciák, a görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Nagyra tartották mind gyógyító hatását, mind pedig mint táplálékot. Cos lettuce néven is ismert, amely származási helyére, a görög Kos szigetére utal.

Állítólag Augustus Ceasar császár még szobrot is állíttatott a római salátának, miután a növény fogyasztásának köszönhetően meggyógyult egy súlyos betegségből.

Hazánkban az utóbbi években lett egyre népszerűbb, tekintettel arra, hogy   különböző változatai (pl. a szívsaláta) megjelentek a hipermarketek polcain. Leginkább a Cézár saláta fő összetevőjeként ismert, de húsos, ropogós levelei változatosan felhasználhatók.

Nagyon egészséges, az Amerikai Rákkutatási Intézet listáján a rákellenes ételek között szerepel.

Nagy mennyiségben tartalmaz A, B1, B2, B3, B6 vitamint, káliumot, folsavat, mangánt, krómot.

Már 100 gramm római saláta fogyasztása a napi C-vitamin szükségletünk 60, A-vitamin szükségletünk 58, K-vitamin szükségletünknek pedig 150 százalékát fedezi. Ez utóbbi segít a csontritkulás megelőzésében.

A saláta rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epe termelését, hasznos továbbá máj- és prosztatagondok esetén.

Rosttartalma magas, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.

római saláta

3.   Crystal saláta

Az itthon még kevésbé ismert kristálysaláta egy új típusú, innovatív salátafajta, amely különösen alkalmas hidropónikus termelésre.

Leginkább a jégsalátához hasonlít, de hidropónikus termeléshez azért ajánlott, mert a jégsalátával ellentétben nem fejesedik. A fejlődéshez sem kell olyan sok idő, mint a jégsalátának.

Fodros, élénkzöld, ropogós, lédús, frissítő zamatú és soha nem keserű.

Luteint és a zeaxantint tartalmaz, mindkettő fontos tápanyag az egészséges szem számára. Emellett rengeteg benne az A-vitamin, ami kiváló a szem, a bőr és az immunrendszer számára.

Telis-tele van C-vitaminnal, K-vitamin tartalma javítja a véráramlást és a csontok egészségét, rostjai hozzájárulnak az emésztőrendszer ideális működéséhez.

crystal saláta

+1 Kalat saláta

Ez a hazánkban szintén viszonylag ritka saláta leginkább a tölgylevelű salátához hasonlít. Zöld és vörös levelű változata is létezik. Abszolút tökéletes a hidropónikus termeléshez. Számos nyomelem, rost, ásványianyag és vitamin található benne.

kalat saláta

Reméljük, kedvet kaptál a salátafélék hidropónikus termeléséhez! Sikeres kertészkedést kívánunk, következő cikkünkben pedig a felhasználási lehetőségekről olvashatsz.